Feb 8, 2012

Mycket snö och Mycket vind

Mycket snö och mycket vind, i kombination med att det över hela Alperna rådde varma förhållanden. Rena Indian sommar'n näst intill nyåret. Och så m snön...sen kylan.
I de lantliga delarna om Trasacco, öster om Rom, har det vart så ogästvänligt att t-o-m Vargar letat sig in i bostadsområdena! I Rom är skolorna stängda och dödstalet för köldoffren är över 400. I serbien kallades isbrytare in för att frigöra fartyg på Donau. Tjeckien rapporterar -39,4graderC, från Kvilda.
Lavin forsknings centret i Davos har mycket och lång erfarenhet från ämnet laviner, men inte ens där kan man ståta med någon slags facit på vad som kommer ske när kylan nu släpper och med all snö som ligger på ofruset underlag. Det finns inte tillräckligt med bakgrund och studier på rådande situation, än så länge.       Bara i denna vecka har det skett ett flertal olyckokr med stora och små flak laviner.
Här runt de Chamonianska Alperna har vi fått vår beskärda del snö och vind vilket gjort stora områden väldigt vindpackade. Men lavintillbuden har varit få, så länge! Nu verkar det bli blidare väder och redan innan dess har det de senaste dagarna varit ett par tillbud...både i alperna i Norge och Sverige. I Tänndalen med en olycklig utgång där en skid patrulör förorsakades, i Saalbach , Ishgl samt Lech Österrike (http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.863186-tillstandet-allvarligt-men-stabilt)
I Norge över så spridda områden som Myrkdalen, Voss och Harpefoss, Sogn, men som tur var kunde alla drabbade räddas och inte ytterligare offer krävdes. Det rapporteras även om flera laviner i Hemsedal, även där utan dödsfall.
Roligare teman...
10dgr med fina klätterturer i Scotland, där det också varit en del tillbud, om än på betydligt tunnare snötäcke. Det verkar finnas en utbygd ide om att det krävs en större mängd snödjup för att det ska råda lavinfara. Tyvärr så får ett flertal personer skarpt bevittna dess motsatts varje år... Ett replag saknades fortsatt efter 24h. Snötäcket i stort är ca 20cm!
Andrei på utstegsrepan av Thypoon

Scotland och dess beryktade mix turer bjöd på över förväntan och vi fick med oss ett par klassiska turer som point 5 och Vanishing Gully och avslutningsvis ett par ytterligare turer på Anouach Mor samt Über route Boomers Requiem på Ben nevis. En tur som verkar finnas på mångas "wish list"

Boomers går i linjen t.h på bild
Spinndrift, ett oemotståndligt inslag i alpinklättring


Jag på crux repan i min CRUX jacka, överhängande is som övergår till tunnare, och tunnare...

Andrei säkrar och ser glad ut, än så länge!

Fortfarande glad, om än ansträngt

Le summit! Bara två timmar ner till bilen och 2 1/2h till eftermiddags espresson

 Som upplagt för en repris nästa vinter, det var knappast sist yxhugget på non blended highlands!
Fly what you climb
/K

No comments:

Post a Comment