Jan 10, 2013

Chaîne des Aravis

Chaîne des Aravis och området runt Romme sur Cluse är i sig ett gigantiskt skidområde för toppturer

En blick på kartan så ser det mesta ganska avlägset ut med långa anmarscher för lite åkning, men ta en titt till och det döljer sig oanade möjligheter!

Sol och fina vyer, en helt valig dag i des Aravis
Bilresan upp till Romme är bara den rätt spexig. Parkera vid byns lift system, jajamän det är Frankrike vi snackar om så klart det finns en lift i kommunen!
Avfärd Romme...var ska vi?!
Kosta på dig de 2€ för en enkel till topps och sen är det bara att randonee'a iväg mot Tête de la Sallaz, Tête des Muets och sikta på Pointe d'Areu, 2478m
Chalet des Vuardes, gått om snö nog
Jämn behaglig stigning med lite upp och lite ner, varierat, totalt knappa 1300 höjdmeter.
Returen kan göras på en mängd olika varianter och i alla aspekter. Har man två bilar tillhandahållet så är förslagen närmast oändliga.
Vy över Mont Blanc och Grand massiv
Platån under Tete muets är snabbt avklarad och vill man går det till och med att hyra in sig i kommunens chalets i des Vormy, så bor man mitt i området med kort access till nästa dags åkning
Stigningen upp mot du Château är ofta, som det verkar också, alltid utsatt för vind, så även denna dag. Faktum är att det känns rätt ok och tar så till vida tankarna tillbaka till Jämtland och en vanlig dag på Västfjälletl, hemtamt på nått skönt vis!
Så med vind i håret och drev över pjäxorna var det bara att hålla i hatten och ta ut stegen lite extra, innan den sista allt annat än exponerade stigningen mot toppen tar vid.
Låt inte den förvillande skylten missleda dig, du befinner dig enligt kartan på d'Areu
 
Sen är det bara att vända skidorna nedåt i fallriktningen, sikta på col de la Forclaz och rännan ner mot Doran eller sluttningarna västerut ner mot le Vélard eller...
Vi tog samma resa ner men valde sedan en av de couloirer som går tillbaka mot Reposoir. Genom de öppna ytorna under Sallaz och avslutande skogsåkning till Romme.
 
Grymt kan bara tilläggas...
 
Ett tips kan vara att i vart fall undvika couloir de l'Avalanche...för att komma med nått konkret tips!
Och en espresso på byns bar...
 
Område
Romme sur Cluse

Karta

La Clusaz Grand Bornand, ET3430

Tidpunkt

December-Februari

//Den sundaste gymnastiska övningen är att i rätt tid resa sig från bordet

No comments:

Post a Comment