Lapp Lines - Steepskiing in Lappland

Singichokka - Kebnekaise massivet

För den som söker intressant och utmanade skidåkning så är Kebnekasie Massivet något av en outtömlig källa av storslagen natur och upplevelser.
Området ligger på sitt sätt både oåtkomligt och samtidigt lättillgängligt. Låter kanske märkligt och motsägelsefullt men med rätt kontakter och inställning så finns här stora möjligheter att få en skidupplevelse som skall stå länge att minnas. Trots att det ligger långt från allmänna kommunikationer. 
Med utgång från Kaitum i söder till Abisko och Riksgränsen i norr så är avståndet fågelvägen knappa 100km. Ett område som fyller ett skidåker år repetitivt genom hela livet.
Nedan finns representerat ett antal av de mera utmanande skidåken som jag åkt de senaste åren, vissa etablerade åk samt ett antal nytursåk.

Kåtochokka - Nordvägg
Kåtochokka. Ligger långt bort och avlägset från all normal kommunikation vad gäller bil, skoter och turled. Räkna med en rejäl dag för att komma hit. Men väl på plats så är det ett magiskt åk.
Utrustning: Isyxa / glaciär kit
Grad: 40°

Samma åk sett från toppen - Kåtochokka

Singichokka Nord. Ett fint långt åk som lättast nås via Singistugorna efter Kungsleden
Singichokka nordsida. Ett par fina sköna couloirer som alltinget ett fint åk.
Lätt i linjen i ca 30° som mest. Undvik direkt insteget från toppen o det verkar vindpåverkat, vilket det ofta är!
Utrustning: Eventuellt Isyxa
Grad: 30 / 35°

Virranvarri. På leden mot Kebnekasie via Västra leden
Virran Ränni åkte vi första gången april 2017
Virranvarri. Ett fruktansvärt fjäll på sommaren med mängder av oändlig stenterräng som skall passeras via Västra leden mot Kebnekasise Sydtopp. På vintern ett par iögonfallande linjer för branta skidåk. Rullevarre är en klassiker, Virranvarre en mera utmanande sådan!
Utrustning: Isyxa / Stegjärn, 30m rep, brädbit för firning ( T förankring från toppen)
Grad: ED, 5.3, E4

Kaskasepakte Östvägg. 
Kaskasepaktes Östvägg är ett stort åk ner från sadeln mellan topparna via Västryggen. Ett åk som ska sättas med rätt förhållanden. Jag har sett hela sidan släppa med resultatet att lavinen gått hela vägen ner till Tarfala sjön och med snömoln ända till Forskningsstationen. Men ett mäktigt åk!
Utrustning: Isyxa / stegjärn, 
Grad: PD, 5.3, E3 / 50°

Kaskasepakte / Liljetoppen Sydrygg
En helcool couloir i starten av östryggen upp till Kaskasepakte, startar strax innan nyckelhållet upp på Östryggen. Ett brant face som skär skidåkarens vänster in under klipporna. Känsligt i starten.
Utrusning: Isyxa
Grad: D, 5.2, E3

Kaskasetjåkka Östvägg (grad D, S4, E3)
Kaskasetjåkka Östvägg, D, S4, E3. Åkte jag första gången april 2017. Ett på det stora hela säkert åk som inte har några objektiva faror. Det gäller bara att hålla sig på benen genom hela åket, speciellt insteget kan resultera i dåligt avslut om man faller.
Utrustning: Isyxa
Grad: D, 4.3, E3

Pallins Korridor /  45°
Pallins korridor, ett super klassiskt åk i Kebnekasie massivet. Nås lättast via Halspasset, men för en fulländad dag via Kebnekasie Syd- och Nordtopp. Avslutet ner mot Storglaciären är Stort!
Utrustning: Isyxa / Stegjärn, ev rep för insteget
Grad PD, 4.1, E1

Kebnekaise Nordtopp / Nygrensled / 50°
Nygrens led från Björlings glaciär upp till Nordtoppen är en klassisk alpin klättertur. Men i rätt förhållanden kan man åka nämnda led på skidor reverserat, alltså från toppen. Men ingång över hängdrivan, via rappel, eller från skidåkarens höger. En brant och exponerad descent. (2008 åkte jag den med min hund Vanja)
Utrustning: Isyxa / Stegjärn, ev 30m rep för firning
Grad: PD, 5.3, E3

Kebnepakte Östvägg
Ännu ett coolt åk direkt i linje från ryggen under toppen av Kebnepakte. Fint att kombinera med en mixad klättertur från Kebnepakte glaciären. Eller nå toppen på åket via Halspasset. 
Utrustning: via Halspasset Isyxa / stegjärn, via Giebne direct: Isyxor / stegjärn / 50m rep / 2st isskruvar / litet set med kilar / 2-3 bladbultar
Grad: ED+ ( direct variant) annars PD ( via Halspasset) 4.3, E3

Kebnepakte Sydostvägg 4.3, AD, E3 / 45° FD 2016
Kebnepakte Sydöstvägg grad 4.3, AD, E3. Ännu ett stort åk med en del routefinding. Ett intressant åk som i rätt förhållanden ger en stor upplevelse. Testa gärna insteget genom att sitta fast i ett rep när du åker / hoppar in i åket. Och ha isyxan tillgänglig för klipp passagen en tredjedel ner i åket, vis traversen ut skidåkarens höger.Utrustning: Isyxa / Stegjärn / 30m rep
Grad AD, 4.3, E3 / 45°

Kebnetjåkka Nord. JB Couloiren Grad TD+, 5.4, E3, ligger längst till vänster i bild
Ett av områdets coolaste åk som ger en känsla av stora fjäll och som kräver god känsla för bra rätt tillfälle. Ett par firningar, i början och i slutet, ger åtkomst till ett skidåk som nog väcker de flesta!
Ett åk som vi åkte första gången april 2017.
Utrustning: 2x40m rep, 2 st isskruvar, 2-3 bladbultar, 2-3 mellanstora kilar. Isyxa och ev stegjärn
Firning från bladbult samt abalakov´s.
Grad TD+, 5:4, E3

Norra Klippberget - Tarfala - Central Couloiren Grad PD, 5.3, E3
Ett iögonfallande åk som lättast nås via västryggen upp till toppen av Klippberget. 
Utrustning: Isyxa / Stegjärn
Grad PD, 5.3, E3  Första fri descent 2016

Södra Klippberget Grad F, 2.3, E1
Ett fint och brant skidåk som lättast nås via Infallsglaciären. Gå upp mot ryggen under klipporna öster om toppen. En brant exponerad couloir tar dig in i skidåket som ger storslalom känsla ner till baka mot STF stugan.
Utrustning: Isyxa / Stegjärn
Grad F, 2:3, E1


Singichokka Östvägg
Det största åket i Kebnekasie massivet. 900 fallhöjd och hela tiden på tårna! Utan tvekan mitt största nytursprojekt på skidor fram till april 2018 då det åktes första gången.
Utrustning: Isyxor / Stegjärn, 2-3 isskruvar, 2-3 mellanstora kilar, 2-3 bladbultar, 50m rep
Grad: AD, 5.4, E3
"Last In Line"

No comments:

Post a Comment