Sep 28, 2020

Utsiktslöshet är inget faktum - utan en sinnesstämning att övervinna...

Sommaren 2020 kommer nior att gå till historien som en av mänsklighetens mera påtagliga sådana, mycket och manga har kommit på kant och kast under denna Covidment period. Som ännu i skrivandets stund har långt från att summaras nått sin vägs ände.
Men, sommaren i denna delen av världen har nog nått sin, som det i siktet ut genom fönstret ser ut i vart fall. Speciellt i kombinationen av att kolla in kommande långtidsprognos.
Le météo är minst sagt övertygande i sitt uttryck vad gäller kommande veckors nederbörd och temperaturer. 

  Förra höst samt vinter hade meteoblue.com en rätt intressant och sedermera träffande bild av sin promoria. Årets hörs upplaga visar en kall period nu i september/oktober för att sedan gå mot varmare än normalt igen fram mot december. Dock mycket nederbörd för januari och fram mot mars...
Att Convid haft en allt genom positiv inverkan på klimatet är uppenbart. Och kanske är det sådan dramatiska effekter som är det enda slutliga för moder Jord att ta till för att hålla dess mest krävande innevånare, Sapiens, i schack!?

Med en allt kallare och vitare omgivning så har det dragit ihop sig till att summera ännu en intensiv och på sina sätt, dramatisk sommar men ett flertal milstolpar och fantastiska upplevelser.
Att själva inledningen av sommarmånaderna skulle kännetecknas av att stå med högerfoten i en gipslåda, det var väl långt från och knappast den inledning som stor att önska.
Jag drar mig till minnes blickarna jag skickade på alla dess som lättsamt joggade förbi i värmen, utan att, som jag tolkade det i vart fall, själva fatta hur lyckliga dom kunde hålla sig att kunna utföra en sådan minst sagt enkel handling.
Dessutom minns jag väl känslan av skam och idioti att under en sådan period av epidemi sitta i en väntsal på ett sjukhus! Att komma och draga på en sån stupiditet som en bruten fot som utspelats under ett än större tillfälle av opraktisk dumhet, att falla rätt i backen från 2:a klippet. Lyckligtvis en klockren landning, men allt och ändå, efter en kämpande cykling hem till boet och en natt som passerade mestadels sömnlöst för att sedan inse att bara ta sig till morgon toaletten var närmast uteslutet...kort sagt, det skulle krävas ett ingrepp.
Sagt och gjort och snart stod jag där med gips och kryckor och med en prognos om 5 veckors bok och vila. Sen rehabilitering och så där fram emot september, lite längre promenader!

Lyckligtvis så synkade nog varken kropp, hjärna eller emotionen något av denna information, så när första återbesöket kom att genomföras 11 dagar senare fick gipset raskt åka av, med motivet att det inte går att flyga med gipsad kroppsdel. Och sen avhandlades rehaben av i än raskare takt, i aktiv bergsmiljö.
Och så kom sommaren -20 att bli en bra klättersommar allt till trots.
Inte minst p g a mitt senaste inspirationsköp, stavas PROBLEM SOLVER, väger dryga 400gr och finns med överallt!

Det andra som nämnda epidemi bidragit som positivt med är våra upptäckter av alla dessa fantastiska små klätterklippor i Östergötland. Tack vara min goda vän och ägare av Altitude Access så resulterade inte bara nedstängningen av det mesta av mina guide jobb till ett ytterst intressant utbud av Rope Access jobb, dessutom av Olofs generösa utlånande av bil vilket resulterade till att vi, jag och Anna Backlund, kom att kunna utforska en stor del av kända och mindre sådana klippor runt om i en del av Sverige som jag aldrig kommit att traversera tidigare.
Klippor som Söderö med sina 20-25meter av rena spricklinjer är av hög kvalité, dessutom fick jag möjligheten att sätta en 1:a bestigning. "Réves de Verdon" 7a+

Men givetvis, så har klättringen runt Chamonix, nu som alltid satt störst avtryck.
L´Eveque, Aiguille du Moin, voie Rebuffat på aig. Midi, le Grand Capucin, Adolphe rey, Aiguille du Peigne, de Pèlerins....le Brevent inte minst!
Samt all sportklättring nere i Vallee l´Arve. Liksom le Parèt ovanför vårt nya hem i Servoz...
Sen ett par större Alpina turer där kanske Paralpinism a la Dome de Miage slog högst!

Antagligen så hade det pressats in ett par berg och turer till, men då de Tre T;na tar sitt 
Ting -Tar-Tid, så har det gått en och annan timma till alla anmarscher och packningar inför de BASE dagar som passerat.Och fler det bliva skall, om hälsan och hoppet fortsätter sätta in!

-----------------------------


1 comment: