Oct 27, 2012

Annot - En tvättresa

Att inte ha tvättmaskin hemma eller ens i huset, det kan ha sina fördelar

När Anna föreslog en vecko tur till södra Frankrike såg jag framför mig många timmar på tråkig motorväg i en varm Mercabuss. Förvisso med målet att få klättra brant obultad sandsten med allt vad det innebär med att få lägga egna camalots, klämma sig uppför sprickor och kaminer. Men ändå, det finns ju mycket att klättra närmare till. Speciellt just hemkommen från en treveckors tur i Nepal.

Men, så kollade jag in bilden över lägenheten som fanns att hyra för vad det verkade väl investerade 320€

-vafalls, tvättmaskin! Vi åker!! Således packades camkilar och allt tänkbart tvättbart in i skuffen och iväg vi for...

Ingen tvätt ute, då är dom nog hemma...men tvätt på tork, då jammas det...

November brukar vara en månad att fara över till det stora landet i väst och klättra i det ypperliga Utah och Nevada. Men då vi nyligen haft en längre klätter resa till Kyrgistan och Aksu och jag dessutom gjort ett antal andra längre resor så fick det utebli denna höst. Desto större lycka då att inse att sprick klättring på sandsten finns så nära som 30mil med bil. Plötsligt kändes 5h på rull ganska överkomligt. Dessutom, där fanns en tvättmaskin!

En typisk gränd i Annot

Annot är en typiskt sydfransk småby med ett bra bageri, en liten matbutik naturligtvis ett par schyssta barer och några restauranger. Något sett till innevånare antalet inte skulle fungera i Scandinavia. Men med den rådande sydeuropeiska kulturen och skattepolitiken så kan gummorna handla familjens grönsaker på torget (storartad torghandel varje tisdag) turas om att köpa baguetterna och sina croassanger och gubben kan hänga kvällen genom på baren med några bière och få färg på näsan...

Vill man skippa bilkörandet så finns alltid tågalternativet, stationen ligger mitt i byn och det går ett flertal tåg per dag från Nice för den som kommer med flyg. Tåget tar 1.40h och kostar 11.60€ enkel.

Väl i byn behövs ingen bil, bara i vägen faktiskt för i och med marknaden och städ dagar så är parkerings planerna få...

 

les mongols puis 7a

Men nog om det! Klättringen är storslagen för att inte säga utbra!

Topon över Annot är inte tjock, men den är hård. Det finns klättring för alla stilar, från bouldring till sport och flerrepors turer, s.k multipitch, på egna kilar. Dessutom så är det mellan 10min till knappa timman att gå så lite får benen röra på sig också

Efter den utlovade plågsamma dagen i bil så kommer vi så småning om fram, ringer till vår lokala kontakt för att utbyta check mot nyckel till vår hyrda lägenhet och så att säga etablera oss. Min förhoppning om att i vart fall hinna ut och bouldring lite grusas snabbt då det visar sig att mörkret kommer i snabbare takt än vi hinner promenera upp till klipporna. Så det blir en hast promenad runt kvarteren och byn, vilket går rätt snabbt...måste ju hem och köra första tvätten. Sen är vi snart etablerad på kvarterets pizzeria!

Entre de chambre du roi
Nästa dag är vi snabbt uppe och då vi dagen innan spanat ut stigen upp till klipporna så står vi snart vid insteget till dagens första tur, och det ser lovande ut. Utan att ta några risker så har vi gått direkt upp till chambre du Roi, kungens rum. Vilket visar sig smart ur flera aspekter, det är lätt att hitta, det visar sig vara enda dagen utan skol- och pensionär utflykt och vi träffar på några fransmän med STORA kamkilar, vilket kom väl till användning på resans första offwidh tur, Fan de la Reine 6c

Fan de la Reine 6c - Bygd för camalots model större

Hur svårt kan det vara och nog måste g:a modellen av stl.5 räcka! I lätt övermod tänkte jag attackera med ekiperad med en Camalots 4 och 5, men att få låna ytterligare en femma och en sexa gjorde resan lite muntrare... Och, faktiskt så skulle en mellanstor kamkil, typ röd alien, vara fint att dra fram ur bakfickan till utsteget. Lite otippat kanske. Efter ett fint workout pass i vertikalen där hela kroppen fått sig en rejäl omgång, inklusive knän och armbågar så var vi uppvärmda för storslag.

Anna ute på långtur i Annot
Någon enstaka led är upp till 30m men de flesta ligger runt 20-25, så i snabb takt hinner vi avverka de flesta lederna på varje sektion. Ofta ligger dom rätt tätt med endast några meter att gå mellan. Och då det dessutom är välutrustat med bra toppankare så är det bara att fira av och jogga in på nästa.

För att spexa lite ytterligare så är Les voilage faurmes la jenaice värt att testa. En perfekt finger/handspricka som avslutas över ett bisarrt hyllsystem som sätter ålning medels hasnings kvalitéerna på sin spets

Anna Backlund snart på toppen av les grès d' Annot, 6 replängder
 

Väl tillbaka i byn igen så är det lokala fiket vid torget med det lika lokala mejeri och grönsaksprodukterna från traktens bönder inte att missa. Utbra espresso serverad med en äppelkaka! Och vad som än sker, se till att köpa med någon av ostarna som erbjuds!

 
Utrustning

Överhuvudtaget så rekommenderas att ha med sig ett artelleri modell större. Fingersprickor tillhör undantaget i Annot, det behövs ofta grövre grejor. Bra utrustat med tejp och slitstarka byxor och mycket skinn i nävarna. men ofta räcker det med 2-3 i samma storlek samt ett 50- meters rep.

Ett genomsnittligt "rack d' Annot"
Att välja leder i Annot är ganska lätt, välj en och klättra. De flesta leder håller fin kvalite och av fem * så har de flesta minst tre. Att rekommendera någon är svårt men några som sticker ut finns det ju

Graderingen är dock lite hur som, speciellt efter fem dagars klättring. Då är det mesta tungt. Så vi beslutar oss för att ta en vilodag. Testa tåget och pröva badmöjligheterna vid Nice.

Händer, det händer...

Ännu ett smart beslut visar det sig. Först och främst då vi är mer eller mindre knäckta efter allt jamande och kaminande efter många långa dagar och att få smaka riktigt havsalt online är ju alltid lika trevligt.

Tillbaka i Annot är vi redo för nya tag igen. Med salt i håret och färsk glass i minnet efter en havsdag i Nice

Efter en välförtjänt vilodag så ger vi oss raskt på en av de mera spexiga lederna i form och fason. Med en ohyggligt brant start så är Spitalgie 6c très intéressant... Med en knuffstart så avverkas insteget och så är det bara att sikta på hålen i klippan, slinga in något sandur på vägen och ibland till och med förstärka med en camalot i något hål. Sen kommer ett luftigt utsteg och jag drömmer mig tillbaka till glassdisken! Men lyckas samla krafterna och klämma mig upp till ankaret, jeess.

Spitalgie 6c, på sektion Vire Inter.

På sektionen Vire Inter så rekommenderar jag även att klättra Dedicata alla val Di mello 6a. Första leden i style Trad. Samt Lake placid 6b, Vingt 2 7a superb, Les Gapencais 5+/6a och Krusty et le demi boudin 6b tip top!

Andra leder som Guigui 6c+?! (projet), Enculator 7a très pure, Air nissart 7b+ ( är som det står "tout un programme aérien") och Le marc a sien 6c är très belle - Bara högklassigt!

Dagarna går och slutligen så är det dessvärre känns det som dags att vända hem. Vi lyckas dock nyttja hela sista dagen innan vi i vanlig ordning avslutar på kaféet och i kvälls solen tar asfalten norrut. Men, inte utan att helt ge upp. Ett etapp mål i Sisteron hinns med där det sista pressas ur fingrarna. Och en bisarr dag för fötter och fingrar som plötsligt får byta bekväma jamskor och tejp mot trånga sport variant och vass kalksten...efter att kämpat några timmar så är det bara att ge upp och varva upp diesel turbon igen... med rena kalsippers I baggaget mot nya mål

 
Annot

Ligger i Haute Provence ca 2h från Nice

Stigen upp till klipporna börjar på andra sidan av stationshuset, gå under en viadukt och kolla efter skylten escalade

Klättringen sker i första hand på sandsten men av god kvalité

Det finns ett hyfsat utbud av bultade leder och bouldring utöver områdets höjdpunkt, sprick klättringen.

Topo finns att köpa, oftast, i den lokala klätterbutiken precis innan byn.

Tidpunkt, året om men september till maj är bäst, kan vara rätt varmt under sommaren.

Utrustning Rep 50m, dubbla upp till trippel uppsättning av blå alien till Camalot 6 samt ett set kilar, offset att föredra.

Boende Camping finns i anslutning till byn men det finns även ett hyfsat utbud av lägenheter att hyra. Allt från en dag till livet ut

P.s missa inte Im fruit 6c Onormalt kul led

// Lär dig bli vän med smärta och du behöver aldrig vara ensam

 

No comments:

Post a Comment