Ekot och sveriges Radio rapporterar idag, 12-12-26, om stor lavin fara i våra svenska fjäll
"Hård blåst och nysnö gör att lavinfaran i de svenska fjällen har ökat de senaste dygnen.
I Bydalen och Tänndalen var lavinrisken på annandagen klassad till tre på den femgradiga skalan.
Det innebär att laviner utlösta av människor är sannolika och att spontana laviner är möjliga.
– Pistade områden är säkra, men att ge sig ut i andra områden är direkt livsfarligt, där är lavinrisken mycket stor, säger Kjell Johansson på polisen i Östersund.
Lavinfaran anses stor även i Åre, som klassas som en tvåa. I Vemdalen och Ramundberget klassas lavinfaran som ett på samma skala"
Förvisso bra att lavin säkerheten påtalas och upmärksammas, speciellt under en helg som denna då det rör sig mera människor än vanligtvis i skidanläggningarna. Just när det är storhelg som påsk, sportlov och just jul.
Tyvärr kan det väl dock bli bakslag och så att folk tappar intresset om det används i allt för stor utsträckning mera som avskräckning för att få folk i gemen att hålla sig i pisterna istället för bredvid. På senaste tiden så verkar det ha gått inflation i SMHI´s vädervarningar, det hör nästan till vardagen att det ligger en klass 2 eller i vart fall klass 1 varning ute gällande rådande och kommande väder.
Kan det vara så att det helt enkelt har införts ett lägre gränsvärde för vad som klassas som så pass extremt väder att det för en generell varning!?
Eller har vi verkligen fått så pass mycket sämre väder så pass ofta?
Om det faller sig så att det blir ett symbios mellan helgledigt och hög lavinfara så finns risken att den senare får en dalande uppmärksamhet och vi får se motsatt effekt när det inte finns något att varna med
I Östersunds posten stod följande att läsa:
– Det har blåst och kommit nysnö och drivit ihop. Det är då hängdrivorna bildas, säger det länsvakthavande polisbefälet Johansson.
Vid klart väder ser han Bydalsfjällen från hemmet i Oviken. Men när han vid 05.30-tiden på onsdagsmorgonen körde bil till jobbet i Östersund så snöade det kraftigt, vilket ytterligare kan öka lavinrisken. Slut citat
Ja, tillbaka till grundkurs 1 i lavinskolan. Snö = höjdlavinrisk = sant, hängdrivor = höjd lavinrisk = Osant (inget med varandra att göra ens)
På senare år har det skett en rejäl uppryckning bland den svenska fjällanläggningarna, på de större i vart fall. Och från att det tidigare skyltats från Polisen gällande "Varning Lavinfara" under vinter som sommar utan anpassning till verkligheten så har trenden varit mot det positiva hållet. Och det har känts lite mera aktuellt och skyltarna har t-o-m plockats ned under sommar halvåret!
Men om trenden blir att lägga ut generella varningar så fort det blir helg och ledigt så finns nog risken att intresset svalnar bland åhörarna.
En vedertagen Trea på lavinskalan är förvisso ganska högt och något som ska beaktas vid offpist åkning. En Tvåa på samma skala kan dock inte anses som speciellt alarmerande. Men rent krasst så är det ju så att så fort det finns snö finns en lavinrisk!
Enligt statistik från Fjällsäkerhetsrådet omkommer 6-10 Svenskar i lavinolyckor varje år, 90%+ av dem sker utanför Sverige.
*) Lavinterräng är branta sluttningar och platser med ovanliggande branta partier
Bedömningen gäller för det område som kan nås genom att glida från en öppen lift, och varifrån utförsåkaren sedan kan glida tillbaka till en lift eller nedfart, om inte anläggningen angett annat
Håll koll på väderrapporter och anläggningens lavinskala, åk aldrig ensam och var alltid utrustad med spade och sond och transceiver. Och lär er hur dom ska användas!!!
Och känner ni er osäkra (eller om det ser för bra ut), lämna det till senare. Att det finns spår sedan tidigare betyder inte att det är 100%
Några bra länkar
Öppna skidanläggningar; Snörapporten
Svenska liftanläggningars Organistaion; SLAO
Om det ändå händer; Freeride
//
No comments:
Post a Comment